Alltid bra att ha körkort som förälder

Alltid bra att ha körkort som förälder

Oavsett om du är ung eller äldre när du tar ditt körkort, är känslan av frihet alltid närvarande. Idag är det faktiskt ganska svårt att klara sig utan en bil, speciellt när man blir förälder och ska skjutsa sin barn hitan och ditan, eller åka på en bilsemester med familjen om somrarna. I den här artikeln guidar vi dig vidare på vägen mot friheten – att ha ett eget körkort.

Att ta körkort kanske låter som en långdragen sysselsättning och inte minst en dyr sådan. Dock är det samtidigt en spännande fas i livet där du, trots en del svåra moment och nybörjarmisstag i trafiken, ändå ser ljuset längst fram i tunneln. Det är också en mycket bra investering som kommer att underlätta hela livet. Bor du i någon av storstäderna är det hög tid att du bokar din första tid med en bilskollärare, genom att till exempel googla fram en trafikskola i Stockholm med bra recensioner, och på så vis påbörja ditt projekt. Men nu vidare till de stegen som slutligen ger dig det där lilla beviset på att du nu kan bli vägarnas mästare.

Kontakta Transportstyrelsen

När det är dags för övningskörning och du väl klarat av dessa eldprov, så är körkortet inte långt borta. Ett körkortstillstånd ansöker du om hos Transportstyrelsen genom att lämna in ifyllda uppgifter och en hälsodeklaration. Ett synintyg är också viktigt att inte glömma bort. Blir tillståndet godkänt, kommer giltighetstiden att vara 5 år. Var noga med att ansöka om det körkort du är ute efter, såsom MC-körkort, traktorkörkort, personbilkörkort och dylikt. När alla dokument är inskickade brukar det ta 2-4 veckor. Sedan är det bara att kontakta en trafikskola.

Boka tid med en körskola

Det första du bör göra när du längtar efter ett eget körkort, är att kontakta en bilskola i din omgivning. Har du redan övningskört ett antal gånger är det naturligtvis en merit och kan du fortsätta göra det under tiden du tar körlektioner, så sparar du både tid och pengar. Övningskörning kan börja göras från och med 16 års ålder.

En körskola tar både hand om den praktiska och den teoretiska biten samt riskutbildningarna. Du kommer alltså både att göra skriftliga prov och ta körlektioner i olika miljöer med en erfaren bilskollärare vid din sida.

Steg-för-steg

Sammanfattningsvis kommer du att gå igenom följande steg innan du håller ditt körkort i handen.

  • Ansökan hos Transportstyrelsen
  • Utbildning (praktisk och teoretisk) hos en trafikskola
  • Riskutbildningar (risktvåan och riskettan)
  • Uppkörning
  • Godkännande

 

Underskatta inte vikten av körkort

Många unga som kanske flyttar utomlands direkt efter gymnasiet, till en storstad eller liknande, glömmer bort att ta körkort eftersom man kanske inte tror att det behövs för stunden. Kollektivtrafiken räcker ju gott och väl och ingen familjebildning finns i sikte. Men att ha lite mer framförhållning än så är att rekommendera. En dag kanske du står där; du har flyttat till en mindre ort med partner och barn och inser att bara en av er har körkort. Det låter kanske inte som en katastrof, men tro det eller ej – det är inget drömscenario. Ni kommer nämligen att behöva turas om med hämtning och lämning med mera. Du ska också veta att ju snabbare du tar körkort när du är ung och inte har en massa utgifter ännu, desto större vinnare blir du på alla sätt och vis. Numera får du även CSN-lån för körkort.

Stäng meny