Torka? Lär dig odla under bevattningsförbud

Torka? Lär dig odla under bevattningsförbud

Du är inte den första som precis anlagt din drömträdgård och plötsligt slås av bevattningsförbudet. Sommaren kommer med överraskande lite regn, och kommunen förbjuder bevattning av gräsmattan och rabatterna.

Typiskt! Har hela din trädgårdsplanering gått i stöpet? Nej, så behöver det verkligen inte vara. Misströsta inte för att det råder bevattningsförbud, men försök ta till dig tips på hur du får dina växters rötter att växa sig djupa redan från början – och lär dig att bevara fukten i jorden med några enkla knep.

Den välmående rabatten

En rabatt behöver vatten för att kunna förse växterna med den fukt de behöver för att överleva. Hur gör man då under bevattningsförbud? Förutom att be en stilla bön till regngudarna, så finns det några enkla knep för att bevara den fukt som redan finns i jorden. När du klipper gräset kan du till exempel samla in gräsresterna och lägga dem på rabatterna i jorden. De täpper till och förhindrar fukt från att ånga ut ur jorden, och dessutom ger gräsresterna näring till dina växter. Win win! Ett annat tips är att inte anlägga rabatterna allt för nära din husvägg. Husväggen kommer alstra värme och göra att jorden runt huset riskerar bli ännu torrare än en liten bit bort.

Ett annat tips är att odla perenner. Ettåriga växter, ofta ätbara grönsaker, brukar vara mycket vattenkrävande eftersom de också förväntas ge god skörd och frukt. Vid nyplantering: vattna så mycket du kan. En stark start på en växts liv ger goda förutsättningar även senare i livet. Du kan också ställa ut hinkar i trädgården under stuprännorna för att samla upp det regnvatten som väl kommer. Vattna sedan alltid på eftermiddagen när solen inte längre står som högst. Svalkan på natten kommer göra att jorden inte ångar bort all fukt från solens värme.

Det sista tipset är att ha torka i åtanke när du planerar trädgården. Anlitar du till exempel en trädgårdsplanerare eller trädgårdsarkitekt kan ni diskutera klimatet på det område du bor, och vilka förutsättningar, möjligheter – och nackdelar – som just din trädgårdsplätt har.

Alltså:

  • Se till att lägga fuktbevarande gräsrester eller sågspån i rabatterna
  • Odla perenner och torktåliga växter
  • Vattna vid rätt tidpunkt på dygnet
  • Ha torka i åtanke när du planerar trädgården

Fler tips hittar du i SVT!

Stäng meny