Barnet äter inte fisk – vad ska jag göra?

Barnet äter inte fisk – vad ska jag göra?

Att få i barn hela det spektra av näringsämnen som behövs för att ge kroppen rätt förutsättningar är inte alltid så lätt… Alla de gånger man berikat smoothien med lite spenat eller avokado för att försöka få i dem annat än bara socker är ju oräkneliga. Om ditt barn dessutom vägrar äta fisk – vad gör du? Omega 3 är en av de viktigaste beståndsdelarna för att hjärnan ska utvecklas normalt.

Som förälder har man fullt upp med att försöka få ihop livspusslet. Därför är det inte alltid man stannar upp och direkt analyserar vad man stoppar i sitt barn – så länge du ser att de äter är väl allt mer eller mindre okej. Det var dock den här artikeln https://www.vitalplus.se/omega-3-barn/ som satte lite ny funderingar kring näringsintaget. Nedan går vi därför igenom vad du gör med ditt fiskvägrande barn… För det är viktigt!

Det här är Omega 3 och därför vill du att ditt barn ska få i sig det

Till att börja med är Omega 3 en fettsyra som kroppen själv inte kan skapa. Det enda sättet att få ut det positiva med Omega 3 är alltså genom att tillföra kroppen det. Som du säkert känner till finns Omega 3 bland annat i fisk, skaldjur, vissa nötter och frön och även avokado. Så till att börja med kan du försöka att ge ditt barn avokado – tyvärr är det inget som jag har lyckats med.

Så varför behöver barnet Omega 3? Jo, det som näringsämnet gör är att hjälpa immunförsvaret, njurarna, blodtrycket – men också för att skapa nya och reparera gamla celler. Det är alltså en fundamental beståndsdel för att ditt barn ska ha en normal växt. Dessutom har forskarna sett ett samband mellan inlärningsförmågan och intag av omega 3. Faktum är att forskare på ämnet har introducerat speciell ”hjärnmat” eller ”hjärndieter” som är till för att boosta den kognitiva inlärningsförmågan, arbetsminnet och liknande. Eller hur låter ”Fisk förhindrar hjärnan att krympa”? Läs mer om detta i Illustrerad Vetenskap.

Inte övertygad än? Att omega 3 är viktigt är något som har varit känt länge och är ingen direkt hälsofluga som folk hoppar på. Som förälder är det ditt ansvar, ingen annans, att tillgodose barnets näringsbehov. Att börja med en Omega 3-tablett för det fiskvägrande barnet är helt enkelt inte ett särskilt svårt beslut trots allt.

Stäng meny