Så behandlas, lindras och motverkas munsår

Så behandlas, lindras och motverkas munsår

Alla som har haft munsår vet hur jobbigt det kan vara. Såret gör inte bara ont, det ser också otrevligt ut och kan upplevas som genant för den som drabbats. Dessutom är munsår mycket smittsamma och kan även leda till genital herpes.

Som tur är finns det mycket som kan hjälpa den som blivit smittad. Det går att få hjälp mot munsår både med receptbelagda och receptfria produkter på apotek, och det finns produkter som lindrar besvären och förkortar utbrottet. Några exempel på hur munsåret kan behandlas är:

  • Salvor som fungerar smärtnedsättande och virushämmande
  • Tabletter som hämmar viruset
  • Tunna ”plåster” som läggs över såret som en skyddande hinna
  • Krämer som mjukgör läpparna och isolerar såret
  • Mild tvål som rengör och motverkar infektion

Tänk på smittorisken

Eftersom munsår är så smittsamma är det viktigt att förstå hur de fungerar och sprids. Först och främst handlar det om ett virus, herpes, som både kan drabba läpparna och könsorganen om de kommer i kontakt med såren. Det vanligaste sättet att bli smittad på är genom kyssar och sex, men det går också att bli smittad genom att peta sig med fingrar eller torka sig med handdukar som precis vidrört såret. Det är framför allt när blåsorna spricker och såret är ”öppet” som smittorisken är som störst men det är också möjligt att bli smittad av en person som inte har symptom.

Förebygg munsår på bästa sätt

Förutom att använda bra läkemedel mot munsår finns det även andra saker du kan göra för att slippa få utbrott allt för ofta. Var alltid noga med att skydda läpparna mot starkt solljus och kyla, och smörj gärna in dig ofta. Om du är stressad kan ditt immunförsvar vara lägre än vanligt, och då upplever många det som boostande att äta extra mycket stärkande mat som exempelvis frukt och grönsaker. Att överhuvudtaget ta hand om kroppen med fysisk aktivitet, god sömn och bra mat är ett sätt att hjälpa immunförsvaret kämpa mot alla sorters virus. Det är också viktigt att vara uppmärksam på symptomen. De första tecknen på att ett utbrott är på väg är att det sticker, kliar eller svider på läppen. Då är det bra att genast börja medicinera eller smörja in dig – ju tidigare de antivirala ämnena får börja jobba desto bättre.

Stäng meny