Tips om att köpa hus på landet

Tips om att köpa hus på landet

Det finns lika många orsaker till varför ett hus på landet står högt på önskelistan som det finns människor. En orsak kan vara att man vill flytta från staden för att barnen ska få växa upp på landsbygden. En annan kan vara att det är dags att flytta ”hem”. Det kan också vara en livsstil som hägrar, som skiljer sig radikalt från stadslivet.

”En lokal mäklare kan hjälpa till att se vilka förutsättningar som finns för just dig och din familj.”

Oavsett vilken orsaken är till att en flytt till landet börjat hägra, finns det några saker att tänka på. En av dessa är att välja en mäklare som har god kännedom om området dit flyttlasset är tänkt att gå. En annan är att ta reda på vilka faciliteter som finns i närområdet. Finns det sjukvård? Skolor? Barnomsorg? Tänk på att en flytt från staden kan innebära att vänner och familj hamnar miltals bort. Det kan också vara klokt att tänka över pendlingsavståndet till arbetet när du ska köpa ett hus på landet, eller att se över eventuella arbetstillfällen som kan ges på den nya orten. En lokal mäklare kan hjälpa till att se vilka förutsättningar som finns för just dig och din familj.

Tips om val av hus

Handlar flytten om ett förverkligande om djurhållning eller odling, kanske du behöver en fastighet med mark. Är det ett renoveringsobjekt du söker kan mäklaren hjälpa dig hitta ett som passar dina ekonomiska förutsättningar. Är du beredd att göra en del på egen hand, ger detta naturligtvis en kostnadsbesparing. Det kan också vara klokt att ta reda på om det finns någon bysamfällighet som ser till att vägarna underhålls både vintertid med snöröjning och sommartid med underhåll av eventuella grusvägar eller om det är kommunens ansvar. Detta kan också ligga på husägarna själva, vilket kan vara bra att veta innan husköpet.

Stäng meny