Konsten att vara mamma

Konsten att vara mamma

Det är måndag, lillkillen skriker efter att få mat och katten vill ha lådan tömd. En vanlig start på dagen och veckan helt enkelt. Att vara mamma har sina positiva sidor så väl som de stunder man helst bara drar täcket över huvudet och sover hela förmiddagen. Idag är en sådan dag – det är dagar som dessa det är en konst att vara mamma.

Alltid finns det saker att stå i, vare sig det är att skjutsa ungarna till träning eller att planera veckans matbudget så måste det skötas. Att det är ännu tuffare som ensamstående mamma är det inga tvivel om. Det gäller helt enkelt att vara stark och behålla tålamodet, även när det känns som tyngst. Lyckligtvis finner man alltid tröst hos de små, jag skulle inte klara en minut utan dem, även fast de kan vara riktigt besvärliga ibland.

En stor förändring

Att gå från att enbart ha ansvar över sig själv och sina prylar till att vara ansvarig över någon annans liv är en stor omvändning. Helt plötsligt har man inte längre tid att umgås lika mycket med sina vänner. All fokus, kärlek och tid läggs istället på sin älskade bebis. Visst kan det vara ovant, men vilken känsla det är att få hålla sitt barn för första gången.

Om du ska bli förälder, oavsett om du blir mamma eller pappa, så kan jag rekommendera att läsa igenom det vårdguiden skriver om att vänta barn på sin hemsida. Finns mycket läsning att ta del av, både tips och svar på vanliga frågor. Jag vet själv hur många tankar som rör sig i huvudet och som får en att bli rädd och tvivla över om man kommer bli en bra mamma eller inte. Därför kan det vara bra att läsa igenom några tips som kan lugna ned en. Självklart finns det fler källor än så att använda sig av. Man kan gå på olika kurser som lär en att hantera de allra flesta situationer man kan komma att stöta på som förälder. Hur byter man en blöja egentligen?

Känslorna går upp och ner

Som ni kanske förstått är det en berg- och dalbana som går upp och ned, hit och dit. Ingen dag är den andra lik och man slutar aldrig förvånas över hur mycket kraft det finns i ens kropp som får en att orka sig igenom även de tuffaste av dagar. Det är jag nog inte ensam om att tycka. Men trots det känner man sig ibland otillräcklig och klarar inte av att ge hundra procent. Det kan vara allt från att inte kunna vara tillräcklig pengamässigt, alltså att kunna unna ungarna något de verkligen vill ha, till att orka ta sig ut för att leka med dem. Jag hittade en text i Expressen som tar upp exakt det jag känner. Är du nyfiken tycker jag du ska läsa den och fundera en sekund över hur du kan göra för att visa mammorna i din närhet uppskattning. Visa att du ser dem och att du förstår hur de sliter varje dag. Det är de värda att höra.

Stäng meny