Låna pengar till konsumtion?

Låna pengar till konsumtion?

Vilka är de vanligaste orsakerna till att svenskarna lånar pengar egentligen? Och vad för olika typer av lån är vanligt förekommande på marknaden?

lån till kökEtt smålån kan avhjälpa en tillfällig svacka i ekonomin, eller täcka upp för en oförutsedd utgift – till exempel när något gått sönder, som en tvättmaskin, ett kylskåp eller en diskmaskin. Men vad finns det att tänka på när du tar ett lån, stort som litet? Och vad lånar svenskarna egentligen mest till?

Vill du låna pengar?

Hallå Konsument går det att läsa om hur det alltid är viktigt att läsa på vilken typ av lån som passar dig och din ekonomiska situation. Det gäller också att jämföra lån och långivare med varandra, inte minst att ställa de emot varandra och förhandla om ränta och avgifter. Läs alltid på om olika typer av lån och särskilt förhandsinformationen, och fråga om det är något du inte förstår. Det är din ekonomi och dina pengar det handlar om i slutändan.

Konsumentkredit eller bostadslån

En konsumentkredit är en typ av lån som blir vanligare, det är ett mindre lån som tas för konsumtion av olika slag. I Expressen går det att läsa om hur lånet för användas för att köpa saker för personligt bruk, som kläder, en bil, båt eller kanske en bostad. Det krävs ingen pant som säkerhet, vilket ett bostadslån i stället kräver. Då är det bostaden som är pant eller säkerhet för lånet. Konsumentkrediter är kort sammanfattat ett lån utan säkerhet.

Lån till renovering av kök

I samma artikel skrivs det även vad de vanligaste ändamålen för ett lån är hos svenskarna. Det handlar om att köpa en bil, en båt eller motorcykel, att renovera hemma oavsett om det är kök, badrum eller kanske något annat rum. Andra anledningar till att ansöka om ett lån, stort som litet, är för att bekosta en semesterresa, att renovera ett fritidshus eller för att betala av andra lån. När du betalar av andra lån kan detta även kallas för att samla lån, genom att betala av smålån med ett enda större lån kan du spara pengar eftersom du minskar på räntan. I stället för tre lån med varsin ränta, har du ett lån med en ränta.

Räntan är kostnaden för lånet, eftersom det inte finns någon annan säkerhet – som en bostad. Mer om vad du kan tänka på vid låntagning kan du läsa om i Aftonbladet.

Stäng meny