Förbered familjen på extrema förhållanden

Förbered familjen på extrema förhållanden

 

Som mamma, eller förälder överhuvudtaget, är det skönt att veta att en kan ta hand om sin familj. Även när krisen skulle komma. Som när det blir elavbrott en längre tid eller när samhälleliga instanser och hjälpmedel slås ut, som vattentillförseln eller något annat som är livsviktigt.

Med criseq.se kan du förbereda dig för krissituationer utan vatten eller värme, med rätt och riktig överlevnadsutrustning. Varför inte beställa hem en färdig krislåda att ha tillhands? Eller vevradio, vattenfilter och spritkök?

Förbered dig och familjen för extremväder

I en artikel i Expressen går det att läsa om hur du förbereder dig för extremväder, som på senare tid har börjat slå till mot Sverige. Är det inte extremhetta i flera månader under sommaren så har det varit starka vinterstormar som gjort att el slagits ut och hushåll har fått vara strömlösa flera dygn i sträck. Förbered dig för att klara extremt sommarväder liksom snöoväder med vind och kyla. Försvarsberedningen vill att vi ska klara oss en hel vecka utan hjälp från samhället, det krävs att du tänker över de fem saker som du och din familj behöver för att klara er:

  • Vatten – Vatten kan fort försvinna ur ledningar eller magasin och dessutom kan det bli otjänligt att dricka när det står stilla. Är du vuxen dricker du runt 2–3 liter vatten om dagen, men du behöver ännu mer för att kunna laga mat, diska, tvätta och sköta den personliga hygienen. Tänk då på att hela familjen ska ha vattentillgång, det krävs att du har 10–25 liter varje dygn, ha några sådana dunkar hemma tillsammans med reningstabletter som gör att vattnet håller sig länge.

 

  • Mat – Ett skafferi fyllt med ris och pasta liksom konserver är superbra att ha. Ät upp maten och se till att förnya den, så minskar du risken för otjänlig mat eller ohyra. Här kommer spritköket in som en perfekt lösning. Ha ditt kök redo och bränsle. Vill du slippa göra av med vatten på disk är rådet att även ha en bunt engångstallrikar redo.

 

  • Värme och ljus – Värme är jätteviktigt för överlevnad men även för trivsel. När det blir kallt hemma, kanske på grund av ett strömavbrott, så är det viktigt att kunna hålla värmen. Många kan dock inte elda hemma, så se till att ha varma kläder tillhands, liksom sovsäckar och filtar. Värm upp en portabel kamin om du har en sådan, men tänk på brandrisken och ha alltid brandsläckare i närheten.

 

  • Information – Här kommer vevradion in. Det är superviktigt att ha tillgång till information när en kris slår till och el/internet slås ut. Ha alltid batterier hemma. Viktig informaton sänds på Sveriges Radio P4.

 

  • Sömn – Alla behöver sömn för att man ska kunna tänka klart och fatta rationella beslut. Försök sova och vila när du kan.

”Om krisen eller kriget kommer”

Läs mer om hur du kan tänka, planera för och förbereda inför att en eventuell kris skulle ske, bland annat genom att titta i broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”.  Det kan du göra här och här.

Stäng meny