Bröllop och småbarn

Bröllop och småbarn

Bröllopsdagen är en av livets stora dagar och kräver mycket planering, särskilt om du har småbarn. Du vill att barnen också ska få en fin dag och känna att det inte bara är en händelse för dig och din partner, utan en familjehögtid där de har sin självklara plats. Hur planerar du då ett bröllop för både stora och små?

Låt barnen delta i planeringen av bröllopet utifrån intresse och ålder. Det finns flera beslut som ni vuxna måste fatta utifrån ekonomi och vad som är praktiskt möjligt, men också mycket där barnen kan vara med. Låt dem vara med när du beställer snygga och kreativa bröllopsdekorationer, planerar barnbord och efterrätt. Lyssna till deras förslag och låt dem känna sig delaktiga.

Tips inför bröllopsfesten

Det är speciellt festen som du behöver planera utifrån småbarn, då bröllopsfesten håller på i flera timmar. Tänk igenom vilken tid som vigseln ska vara och även under hur lång tid som bröllopsfesten kommer pågå – trötta barn får ingen rolig fest. Se också om du hittar någon som kan ta extra ansvar för barnen under hela dagen. För att barnen ska få en rolig dag, vilket också innebär en skönare dag för er, så kan du planera in roliga aktiviteter.

  • Barnbord: för barnen är ett barnbord i sig både kul och festligt. Köp roliga sugrör och dekorationer. Placera barnbordet så att barnen kan skämta och leka utan att det stör – i festsalen, men kanske i ett hörn.
  • Utomhusaktiviteter: tipsrunda, testa skjuta med pilbåge, fotboll eller lekar som att träffa en ring med en kula. Är det vinter och rent av snö, så låt dem gå ut och bygga en snögubbe.
  • Inomhusaktiviteter: papper så att de kan rita, spel, tipsrunda eller ett lekrum.

Tala med er toastmaster om att ni vill att festen ska vara barnvänlig och att det gärna får hända saker under festen. Om ni har en vän som är rolig och duktig på lekar, så tipsa toastmastern om vännen eller hör med den själv. Hitta på skojiga och annorlunda saker som kan hända under festen: oannonserad ringdans där barnen kan vara med, att alla ska ställa sig upp och dansa på stället eller en lek där bord tävlar mot bord och barnen har en självklar roll. Om ni skapar en barnvänlig fest med roliga aktiviteter, så kommer det inte bara vara barnen som uppskattar det, utan också många vuxna!

Stäng meny